Είμαι στο σωστό μέρος; Η συχνή ερώτηση γύρω από τις επαγγελματικές μας επιλογές

Ως Business Coach, αντιμετωπίζω συχνά μια ερώτηση που έχει βαθιά απήχηση σε πολλούς επαγγελματίες: «Είμαι στο σωστό μέρος; Είμαι στη σωστή δουλειά;» Αυτή η έρευνα συχνά πηγάζει από μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την επαγγελματική πορεία κάποιου. Είναι μια κοινή πρόκληση, ιδιαίτερα στη σημερινή με γρήγορους ρυθμούς και συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε εκπαιδευτεί να εντοπίζουμε τις δικές μας ανάγκες και στόχους, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σύγχυση και δυσαρέσκεια.

Η πρόκληση της αυτοανακάλυψης

Στα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά μας ταξίδια, εστιάζουμε συχνά στην απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων παρά στην κατανόηση του εαυτού μας. Μας μαθαίνουν να αριστεύουμε στους ρόλους μας, να τηρούμε προθεσμίες και να πετυχαίνουμε στόχους, αλλά σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε αν αυτοί οι ρόλοι ευθυγραμμίζονται με τα αληθινά μας πάθη και αξίες. Αυτή η αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε μια διάχυτη αίσθηση ότι είσαι κολλημένη/ος ή ανεκπλήρωτη/ος.

Γιατί δυσκολευόμαστε να βρούμε την απάντηση;

  • Εξωτερικές προσδοκίες: Η κοινωνία συχνά επιβάλλει ορισμένες προσδοκίες σχετικά με την επιτυχία της σταδιοδρομίας, οδηγώντας μας να ακολουθήσουμε μονοπάτια που μπορεί να μην έχουν απήχηση στον αυθεντικό εαυτό μας.
  • Φόβος Αλλαγής: Ο φόβος να κάνουμε τη λάθος επιλογή ή να μπούμε στο άγνωστο μπορεί να μας παραλύσει, εμποδίζοντάς μας να εξερευνήσουμε νέες ευκαιρίες.
  • Έλλειψη αυτοστοχασμού: Χωρίς τακτική ενδοσκόπηση, είναι εύκολο να χάσουμε από τα μάτια μας τι πραγματικά θέλουμε ή χρειαζόμαστε από την καριέρα μας.

Βήματα για να πλοηγηθείτε στο μονοπάτι της καριέρας σας

Εάν αντιμετωπίζετε αυτές τις ερωτήσεις, ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σαφήνεια και κατεύθυνση:

  1. Αναστοχαστείτε

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τις εμπειρίες, τις αξίες και τις φιλοδοξίες σας. Σκεφτείτε να αναρωτηθείτε:

    • Ποιες δραστηριότητες με κάνουν να νιώθω ενέργεια και πληρότητα;
    • Ποιες είναι οι βασικές μου αξίες και πώς ευθυγραμμίζονται με τον τρέχοντα ρόλο μου;
    • Ποιες δεξιότητες απολαμβάνω να χρησιμοποιώ περισσότερο;

    Το journaling μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για αυτή τη διαδικασία. Γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για την τρέχουσα εργασία σας και τί οραματίζεστε για το μέλλον σας. Λάβετε υπόψη και το αίσθημα της ευχαρίστησης. Παρατηρώ συνεχώς αυτό το στοιχείο ότι λείπει από τη ζωή των πελατών μου και είναι ΤΟΣΟ σημαντικό, σωστά;

    2. Προσδιορίστε τις ανάγκες και τους στόχους σας

    Αφού αναστοχαστείτε τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να διατυπώσετε ξεκάθαρα τις ανάγκες και τους στόχους σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τα κριτήρια SMART (Συγκεκριμένα, Μετρήσιμα, Εφικτά, Σχετικά, Χρονικά δεσμευμένα) για να καθορίσετε τους στόχους σας. Για παράδειγμα:

      • Συγκεκριμένα: Αντί να πείτε «Θέλω μια καλύτερη δουλειά», προσδιορίστε πώς μοιάζει: «Θέλω έναν ρόλο που να μου επιτρέπει να εργάζομαι εξ αποστάσεως».
      • Μετρήσιμο: Προσδιορίστε πώς θα μετρήσετε την επιτυχία: «Θα κάνω αίτηση για τουλάχιστον τρεις θέσεις εργασίας κάθε εβδομάδα».
      • Εφικτός: Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί με βάση τις δεξιότητες και την εμπειρία σας.
      • Σχετικό: Ευθυγραμμίστε τους στόχους σας με τις αξίες και το μακροπρόθεσμο όραμά σας.
      • Χρονοδιάγραμμα: Θέστε προθεσμίες για την επίτευξη των στόχων σας.

      3. Αναζητήστε ανατροφοδότηση

      Μερικές φορές, είμαστε πολύ κοντά στις καταστάσεις για να τις δούμε καθαρά. Η αναζήτηση σχολίων από αξιόπιστους συναδέλφους, μέντορες ή Coaches μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τα δυνατά σας σημεία και τους τομείς ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ευκαιρίες που δεν είχατε σκεφτεί.

      4. Πειραματιστείτε με νέες ευκαιρίες

      Εάν αισθάνεστε στάσιμοι στον τρέχοντα ρόλο σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε νέες ευκαιρίες εντός ή εκτός του οργανισμού σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη νέων έργων, τον εθελοντισμό για άλλες ομάδες ή ακόμη και την επιδίωξη περαιτέρω εκπαίδευσης ή πιστοποιήσεων σε τομείς που σας ενδιαφέρουν.

      5. Αγκαλιάστε την αλλαγή

      Κατανοήστε ότι τα μονοπάτια σταδιοδρομίας σπάνια είναι γραμμικά. Αποδεχτείτε την ιδέα ότι είναι εντάξει να αλλάζετε κατευθύνσεις, εάν κάτι δεν είναι ή δεν το νιώθετε σωστό. Κάθε εμπειρία συμβάλλει στην ανάπτυξή σας και στην κατανόηση του τί θέλετε από την καριέρα σας. Επιπλέον, συναντώ συχνά άτομα με διαφορετικά ”χαρτοφυλάκια δεξιοτήτων και εμπειρίας” και αυτό μπορεί να είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα σε κάθε εταιρεία.

      6. Ξεκινήστε business coaching

        To coaching μπορεί να σας υποστηρίξει με δομημένο και ενθαρρυντικό τρόπο να κάνετε βήμα-βήμα όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να φτάσετε στον στόχο σας.

        Η ερώτηση “Είμαι στο σωστό μέρος;” δεν είναι μόνο η εύρεση της τέλειας δουλειάς. Είναι να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και ευθυγράμμισης με τον αληθινό σας εαυτό. Συμμετέχοντας στις παραπάνω πρακτικές, μπορείτε να μεταβείτε από την αβεβαιότητα στη σιγουριά. Θυμηθείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε αβέβαιοι για την επαγγελματική σας πορεία κατά καιρούς. Καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι, να ξέρετε ότι έχετε τη δύναμη να διαμορφώσετε την καριέρα σας σύμφωνα με τις μοναδικές σας φιλοδοξίες και αξίες.

        Και κάτι ακόμα που συνήθως ρωτάω τους πελάτες μου, “τι θα γινόταν αν εμπιστευόσουν περισσότερο τον εαυτό σου;” Συνήθως πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας ιδανικός ρόλος για εμάς και πρέπει να τον ‘συναντήσουμε’. Τί γίνεται αν είμαστε ήδη ο ιδανικός εαυτός μας και χρειάζεται απλώς να κάνουμε τα πράγματα να λειτουργούν γύρω μας;

          Comments are closed.